Nazwa „lanolina” pochodzi od łacińskiego słowa „lana”, czyli wełna. To bowiem nic innego jak naturalny wosk, który zawdzięczamy owcom. Gruczoły łojowe tych zwierząt odkładają warstwę naturalnego tłuszczu, a więc lanolinę, której zadaniem jest ochronić je przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Nie jest ona zatem wytwarzana przez cały rok, a jedynie wtedy, gdy jest najbardziej potrzebna. Czysta lanolina ma barwę żółto-brązową lub ciemnożółtą i charakterystyczny zapach, który jednak w trakcie dalszej obróbki wełny niemal zanika.

Właściwości lanoliny

Lanolina przede wszystkim nawilża skórę, tworząc na niej warstwę, która zapobiega nadmiernej utracie wody. Dzięki temu skóra staje się gładka, miękka i elastyczna. Ponadto, jako składnik wielu preparatów sprawia, że zawarte w nich substancje odżywcze i witaminy wnikają głęboko w skórę. Z kolei w kosmetyce działa jako stabilizator, który zapobiega rozwarstwianiu się kosmetyków. Lanolina chroni skórę przed działaniem szkodliwych czynników, takich jak niskie temperatury czy wiatr oraz zapobiega nadmiernemu narastaniu naskórka. Chętnie zatem wykorzystywana jest w kosmetykach, np. oferowanych przez Drogeria Lilaróż. Znana jest również z tego, że ułatwia rozczesywanie włosów, zapobiegając ich łamliwości i rozdwajaniu się końcówek.

Bogate zastosowanie

Zastosowanie lanoliny jest bardzo szerokie. Od pokoleń wykorzystuje się ją w farmaceutyce i kosmetyce. Z powodzeniem stosowana jest przy produkcji środków opatrunkowych, jak również jest istotnym składnikiem maści. Przyspiesza bowiem gojenie ran i łagodzi stany zapalne. Z kolei w kosmetyce używana jest do produkcji pomadek, balsamów do ciała czy kremów nawilżających, dostępnym np. na www.drogerialilaroz.pl.